Sündisznóállásban

Világnézet, politika, emlékek

Trianon, ahogy én látom

2024. június 04. 14:19 - quodlibet

Apám és nagynéném rendszeresen átjártak Erdélybe a rokonokhoz. Vittek magukkal ezt-azt, amit átengedtek a határon. Néhányszor én is apámmal tartottam. Jól emlékszem a román határőrök ellenséges tekintetére, ahogy mindent fölforgattak, könyvet, kazettát, hanglemezt kerestek, minden tilos volt. Nagyapám soha nem ment velük, hiába hívták. „Majd akkor megyek haza, ha nem kell útlevél!” válaszolta mindig. 1971-ben meghalt, nem élte meg 2004. május 1-et, Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz, és azt, hogy 2007. január 1-óta, útlevél nélkül lehet menni Romániába. Most már vihetünk könyveket, lemezetek, még az „István a király”-t is. Anno a csatlakozás ellen agitált a MIÉP: „Majd betiltják a mákos tésztát és a disznóvágást”. Hasonlóan beszélt egykoron Csurka az EU-ról, mint manapság Orbán Brüsszelről. Nézem a „Mi Hazánk” párt videóját, tüntetésre hív minket Ukrajna nagykövetsége elé, mondván, Ukrajnában sértik meg legjobban a magyar nemzetiségű polgárok emberi jogait, pl. a nyelvhasználatot.

Érdekes ez. Egy szélsőjobboldali párt liberális alapértékre hivatkozik, teszi ezt úgy, hogy nem nevezi néven a gyereket. A nemzeti önazonossághoz való jog ugyanis az egyik legrégebbi liberális alapérték, lásd a magyar reformkort. Vajon mit gondol a képviselő úr, miképpen lehetne javítani az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetén? Tüntetéssel, politikai nyomásgyakorlással?  Netán fegyveres fenyegetéssel, Novák Előd képviselő úr talán vissza szeretné foglalni Kárpátalját, hogy aztán a ruszinok és ukránok nemzetiségi jogai kerüljenek veszélybe? Sajnos képviselő úr és a Fidesz nem tesz föl magának egy kényes kérdést. Mikor kap a kárpátaljai magyar kisebbség több jogot az anyanyelv használatra, a szabad magyar oktatásra? Ha Ukrajnát bekebelezi Oroszország, vagy ha Ukrajna csatlakozik az Európai Közösséghez? Jó-e a kárpátaljai magyarságnak Ukrajna EU tagsága, igen vagy nem? Ez a kérdés, válasszatok! Erre gondoljatok amikor EU képviselőt választotok!

A képen András Mózes nagyapám, mint székely határőr

mozes-nagypapa-mint-hataror.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://quodlibet.blog.hu/api/trackback/id/tr9918421281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2024.06.04. 14:56:42

Szóval Ukrajna kisebbségi politikája, magyar, orosz, egyéb, tagadhatatlanul csapnivaló volt. Míg nekünk magyaroknak ezt le kellett nyelni, az oroszokkal így bánni nagyon nem volt tanácsos.
Kulturált országokban, mint ahol én most élek (55 éve Kanadában) az ilyen dolgokat népszavazással döntenek el. Az ukránoknak eszébe sem volt....

Quebec tartományban kettő ilyen volt, mindkettőben az eredmény nagyon szoros volt, de végül is a Kanadában tartozás mellett döntöttek, és most ez (hála az Istennek) már nem nagyon téma.

Quebec tartományban a francia nyelv nagy támogatásban részesül és sok dologban (oktatás, bevándorlás, kultúra) ők döntenek, nem a szövetségi állam), ellentétben a primitív ukrán intézkedésekkel.

Nekem az az érzésem, az ukránok jobban tennék ha országuk jólétére pontosítanának, ahelyett hogy az USA csatlósaként egy reménytelen és végnélküli háborúba keverednének és úgy talán idővel az EU-hoz is csatlakozhatnának...
süti beállítások módosítása