Sündisznóállásban

Világnézet, politika, emlékek

Széljegyzet egy vitához

2024. május 31. 08:13 - quodlibet

Megnéztem az M1-en a mai két órás TV műsort az EU-választáson induló pártok listavezetőivel. (2024. május 30. esete 8 óra. Ha nem láttad, sok mindent nem fogsz érteni a következőkből.) Elmondom mit gondolok úgy általában a vitáról, mit gondolok a megjelentek szerepléséről és mit gondolok Deutsch Tamás egyik megjegyzéséről. A végén kezdem.

Deutsch egyfolytában ismételgette a Fidesz mocskolódását az un. dollár baloldalról. Mi ezzel a baj?

Ő is tudja, hogy a Fidesz ellenzéke sokszínű, egyszerűn nem igaz, hogy valamennyien baloldaliak. A baloldaliság az ő szájából egyfajta szitokszó, egyfajta anyázás vagy burkolt zsidózás. Másrészt, azt állítja, hogy ez ellenzéket Soros pénzeli. Gondoljuk ezt végig. Soros György feltehetően támogatja a civil szervezeteket és a szabad sajtót – köszönet érte – de vajon azért is fizet, hogy az ellenzéki politikusok vagy a független sajtó tollforgatói azt mondják, amit mondnak?  Deutsch úr valóban úgy gondolja, hogy XY politikus csak azért támadja Orbánt és a NER-t, mert megfizetik? Deutsch úr valóban úgy gondolja, hogy mondjuk Donáth Anna, ha nem fizetnék meg, akkor Fidesz hívő lenne? Fizetni kell neki azért, hogy a Fideszben való hitét megtagadja, és támadja O.V. politikáját jobb meggyőződése ellenére? Soros György fizet azért, amit ők fizetség nélkül is csinálnak? Ezek költői kérdések. Deutsch úr nyilván maga sem hiszi el ezeket, nagyon jól tudja, hogy a NER ellenzéke jelentős részben konzervatív, keresztény világnézetű politikusokból áll, akik nem pénzért vállalnak föl egy szerepet, hanem belső, őszinte meggyőződésből. Amikor te a vitapartneredről nem feltételezed, hogy őszintén, belső meggyőződésből mondja, amit mond, amit hirdet, akkor ottan vita nem lehetséges, legfeljebb veszekedés, vagdalkozás.

Akkor miért ismételgette Deutsch ezt a  „dollár-baloldal” nevű szitokszót, megbélyegzést, ami teljes képtelenség, belsőleg is ellentmondásos? Azért mondta ezt, mert úgy gondolja, az ő híveiknek ez a szintje, az ő hívei még ilyen képtelen hazugságot is elhisznek. Már bocsánat, de Deutsch úr csekély értelműnek nézi a választóit. Miképpen lehetne vita egy debilis közösség adekvát képviselője és értelmiségiek között? Attól tartok Deutsch úr alábecsüli a saját híveit, és a jól ismert propaganda szólamok ezért egyre inkább kontraproduktívak.

A vitáról. Magyar Péter nem emelkedett ki a mezőnyből, de nem is szerepelt rosszul. A végére belejött, de többet vártam tőle, mivel láttam már élőben. Kicsit hadart, de a témaválasztása jó volt. Donáth Anna is hadart, és fölösleges volt felemlegetnie Karsai Dániel eutanázia ügyét. Kár volt erre vesztegetnie a drága időt, ami jelen esetben irreleváns és mérsékelt érdeklődésre tart számot. Ráadásul, szerintem összeegyeztethetetlen az orvosi hivatással a halálba segítés, ilyet egy orvos nem tehet. A fájdalmat enyhítheti minden rendelkezésére álló eszközzel, de nem ölhet. Nem lenne jó erről népszavazást tartani, épp úgy, mint a halálbüntetésről sem lenne jó népszavazást tartani. Ez nem olyan kérdés, amit helyes lenne többségi elven eldönteni. Szerintem Anna a többi témában sem volt elég jó – mondom ezt a személyes szimpátiám ellenére. Szerintem a legjobb Dobrev Klára volt, mind tartalmilag, mind beszédtechnikailag – mondom ezt a személyes ellenszenvem ellenére. Dobrev, Donáth és Magyar között volt néhány odamondogatás, amivel csak az a baj, hogy félő, az átlagos M1-néző ebből semmit nem értett, észre sem vette a szurkálást, mert tájékozatlan. Mindegyik szereplő jól végig gondolta, hogy miről beszél, talán csak a Kutyapárt képviselője improvizált. Szerintem az ő választása ártott a pártjának, hiszen azt igazolta, hogy ez egy viccpárt, nem lehet komoly dolgot rájuk bízni. Ezt még azzal fokozta, hogy dehonesztáló megjegyzéseket tett többször is az M1 nézőire, azokra, akikhez beszél.

Dobrev és mások emlegették a politikai vitát, mint egy politikustól elvárható minimális teljesítményt. Kételyeim vannak. Szerintem vita csak olyan résztvevők között lehetséges, akik valamennyire tisztelik, elfogadják egymást, és a vita szabályain kívül bizonyos alapvető tényekben megegyeznek. A Fidesz propagandája nem ilyen, nehezen képzelhető el velük értelmes vita. Gúnyolódás, odamondogatás persze igen, de ez nem fog senkit sem meggyőzni. Dobrev és Magyar között elvben elképzelhető vita, ha mindketten visszavesznek az arcukból, és átváltanak az angol understatement stílusra. Ez az országnak is jót tenne. Viszont ez Magyar Péternek nem érdeke, hiszen őt a propaganda össze akarja Gyurcsányozni, amit igyekszik kivédeni. Ha támadja a DK, az jót tesz neki. Ezért nem akar vitázni velük. Nekem úgy tűnik, értelmes vita, egy ideig még semelyik relációban nem lehetséges.

[Kocsiné András Gizella (1918-2017) akvarellje]

ag-balatonszeplak.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://quodlibet.blog.hu/api/trackback/id/tr9818417611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2024.06.01. 19:55:41

Miről is kellene vitázniuk az ellenzéki pártoknak? Szerintem ez az amit a mai ballipsináci oldal sose értett.

Orbán = O1G, rendben, de ettől nekem, mint nem elkötelezett szavazónak mitől lesz jobb, ha ellenzéki párt kerül a hatalomba? Vagy miként tudnám eldönteni, hogy eddig rosszul szavaztam?

Lesz munkám? olcsóbb lesz tőle a kenyér?

Szerintem el kéne mondaniuk, hogy ők mit is csinálnának amit számon is lehetne kérni és a többiekről egy árva szót se kéne mondaniuk.
Könnyebben tudnék dönteni a szavazáskor. Szerintem soha nem vált be a választók hülyének nézése (túlságosan)
süti beállítások módosítása