Sündisznóállásban

Világnézet, politika, emlékek

Hagyaték rendezgetése közben

2024. február 08. 22:38 - quodlibet

Apám hagyatéka rendezgetése közben találtam három új akvarellt. Elég rossz állapotban vannak. Az első nekem kedves emlék, mert a József körúti lakásra emlékeztet, anyám áll a kép jobb oldalán háttal, kinéz az ablakon.
András Tibor: Esti körút Júliával (1959) akvarell, 61 X 46, Kiállítva: Képcsarnok

esti-korut-juliaval.jpg

 

A második két kép valójában egy kép, mert apám a papír mindkét oldalára festett. Többször is csinált ilyeneket, nem értem miért, annyira azért nem volt szegény, minden lehetséges üres lapot eltett. Talán a csendéletet festette meg először, amivel nem volt elégedett. Nem tudom mikor készült a kép, talán a nyolcvanas évek vége felé. A képen szereplő kínai váza ma is meg van. Valamiért ceruzával számokat írt a képre, vajon mit jelenthetnek ezek a számok?

 kinai-vaza-csendelet.jpg

András Tibor: csendélet kínai vázával, jelzet nélkül (?) akvarell 66 X 50,5

 A „keresztről levétel” téma élénken foglalkoztatta. Ez az egyik korai vázlat. A bal alsó sarokban lévő felirat nehezen olvasható, ráadásul apám latinja nem volt tökéletes:

  • Obuctio/oadaverum/Christum
  • pinxit (festette): András Tibor 1987.
  • ad periferium damnátus (perifériára szorították)

keresztrol-levetel-vazlat.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://quodlibet.blog.hu/api/trackback/id/tr1618321753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása